Як би не свідчили проти нас кошти ЗМІ про важливе збереження природи, насправді, ця проблема звичайної людини починає турбувати тільки тоді, коли він тісно з нею зіткнеться. Виявилася неприємна алергія, завод під вікнами димить день ніч, поїхали на пікнік – вода сильно забруднена, – тоді згадують про погану екологію. І рано чи пізно виробники і споживачі замислюються про збереження природи, що забруднюють її матеріалах. Цікава метаморфоза на дану тему відбувається зі звичайними пакетами для продуктів.

В епоху тотального дефіциту – 80 роки, наша країна пізнала щастя володіння поліетиленового пакета, до яких до речі ставилася краще, ніж зараз. В тому сенсі, що їх прали і використовували повторно сотні разів, що безумовно було економічно і екологічно. Такі звичні і такі непоказні паперові пакети були безжально засунуті на задвірки історії. А дарма, бо в наш час вони стали набагато популярніша своїх синтетичних побратимів по причині натурального походження. Чистий екологія і паперові пакети заслужено стали синонімами. А убогий вигляд радянської упаковки давно пішов в минуле. Сучасний дизайн паперових пакетів нітрохи не поступається яскравого вигляду поліетилену, і дозволяє використовувати їх не тільки для продуктів, але і для предметів побуту, квітів.

Деякі затяті прихильники інновацій цілком логічно заперечують, що для виробництва паперу витрачається в 4 рази більше енергетичних і природних ресурсів, ніж для пластику, що не може не відбитися на атмосфері. Для початкового виробництва – так, але відслужила свій термін папір успішно використовується в якості вторинної сировини десятки разів! А якщо не використовується, то розкладається в надрах землі без залишку за 2-3 роки. Тоді як порваний поліетиленовий пакет борознить простори планети мільйони років, а при утилізації спалюванням виділяє токсини і вуглекислий газ.

Єдина причина нераціонального використання паперових пакетів – НЕ налагоджена система збору. Пункти прийому макулатури і раніше – дивина, особливо в малих населених пунктах. Залишки паперових пакетів складуються на величезних звалищах, упереміж зі сміттям, тоді як могли б успішно перероблятися.

Паперові пакети – прекрасна упаковка для харчових продуктів, чиста і здорова. Дихаюча текстура всередині оболонки не утворює конденсату. Продукти в папері відмінно зберігаються тривалий час, навіть без заморозки. І якщо ви не здали використаний пакет в спеціальний пункт, а просто викинули в смітник, то значної шкоди природі не завдали, на відміну від щоденного розкидання поліетилену по нашій багатостраждальній землі.